An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
spinner
Ma 2018. augusztus 17., péntek, Jácint napja van. Holnap Ilona napja lesz.

Közlemények

Kedves Kistérségi Fiatalok!

Bizonyára nem először látogattok a Homokháti Kistérség ifjúsági portáljára!

A portál célja, hogy mindannyiunk számára elérhetővé tegye a szomszédos települések ifjúsági programjait. Emellett pedig olyan hasznos célt is szolgálhat számotokra a honlap, mint a nyertes pályázatokból megvalósuló programok népszerűsítése.

Mindannyiunk örömére, egyre több ifjúsági szervezet küldi be az ifi rendezvényekről szóló híradásait, és a települési ifjúsági élet kapcsán született cikkeit.
Hogy ez a színes program kavalkád még színesebb legyen, kérünk Titeket, küldjétek el őszi programajánlótokat, továbbá a helyi újságokba általatok írt vagy rólatok szóló cikkeiteket.
Ezekkel a Hírek, Rendezvénynaptár és a Sajtó rovatokat gazdagítjuk.

A „Lehet, hogy érdekes számodra” rovatba olyan írásokat várunk Tőletek, amelyeket Ti, fiatalok ajánlanátok a többiek figyelmébe.

A nyár végén pedig biztosak vagyunk abban, hogy a fotó archívumotok rengeteg izgalmas és emlékezetes képpel gyarapodott.
Ezeket a fotókat a portál Galéria rovatában tesszük közzé.

A megjelenítetni kívánt anyagokat elküldhetitek az ifjusag.homokhat@gmail.com címre.

 

Bejelentkezés

Hirlevél archívum

Eseménynaptár

Utolsó hónap augusztus 2018 Következő hónap
H K SZ CS P SZ V
week 31 1 2 3 4 5
week 32 6 7 8 9 10 11 12
week 33 13 14 15 16 17 18 19
week 34 20 21 22 23 24 25 26
week 35 27 28 29 30 31
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark

Az Ifjúsági és Sportminisztérium támogatásával lehetőségünk nyílt arra, hogy településünkön Ifjúsági Önkormányzatot alakítsunk. A Teleházban dolgozó Ifjúsági referens segítségével sikerült a fiatalság nagy részét meggyőzni arról, hogy szükség van egy ilyen szervezetre Ruzsa községben. 2002. március 16-án és április 13-án megbeszélést tartottunk a legaktívabb fiatalok részvételével. A megbeszélés alkalmával a jelenlévő fiatalok úgy foglaltak állást, hogy kezdeményezzük az Ifjúsági Önkormányzat megalakulását. Javaslatuk annyi volt, hogy ne 24 év legyen a felső korhatár, hanem 30. Ezt mindenki elfogadta.
Az önkormányzat lakcímadatai alapján megállapítottuk, hogy 14-30 év közötti korosztály falunkban 600 fő, a választás során ez a réteg rendelkezett szavazati jogokkal. Az Ifjúsági Önkormányzat létrehozása a helyi önkormányzati választásokra vonatkozó szabályozás figyelembevételével készített választási szabályzatban foglaltak szerint történt. Először jelölésre került sor. Ennek keretében a polgármester-, és a képviselő-jelöltek a helyi újságban mutatkozhattak be. Képviselő jelölt az lehetett, aki a választásra jogosultak 1%-ának, azaz 6 főnek az ajánlását megszerzi, míg a polgármester jelöltséghez 3%, azaz 18 fő ajánlására volt szükség. A polgármesteri címért 2 fő a képviselői címért 17 fő indult.
Az első szavazás 2002. május 25-én, szombaton 8.00 órától 17.00 óráig került megrendezésre a Polgármesteri Hivatal díszteremében. A szavazáson 89 fő jelent meg és adott le érvényes szavazatot. A megválasztott ifjúsági polgármester a legtöbb szavazatot elérő, míg a megválasztott képviselő a listán szereplők közül a kilenc legtöbb szavazatot elérő jelölt lett.
A választások után az alakuló ülés 2002. május 31-én volt. Itt a képviselők megalkották a Szervezeti és Működési Szabályzatot, megválasztották az alpolgármestert és jegyzőt. Létrehozták a bizottságokat és megválasztották tagjait. Összejöveteleikre ekkor még a helyi Teleház biztosított helyet.
Minden év elején az ifjúsági képviselőtestület munkatervet készít, melynek vannak miden évben visszatérő rendezvényei és vannak új, minden évben változó dolgok.

Az első önálló rendezvényünk az megalakuló buli volt júliusban. Itt egy amatőr focidélutánt szerveztünk az Általános Iskola sportpályáján. A megmérettetésre 12 csapat nevezett, így egész hajnal 3 óráig elhúzódtak a mérkőzések. Ez a rendezvényünk mára már hagyománnyá vált és az idén, 2008. július 17-én már VII. alkalommal kerül megrendezésre.
Nevezni lehet, férfi és vegyes csapat kategóriában, 5+1 fővel. Általában 12-14 csapat szokott jelentkezni. A mérkőzések három pályán zajlanak. Örömmel vettük, hogy minden évben testvértelepülésünk, Bácsfeketehegy is részt vesz nagy sikerrel a rendezvényen, hiszen a tavalyi évben, férfi kategóriában a vándorserleget is elnyerték. Az utóbbi két évben az egyik helyi vendéglátós is csatlakozott a rendezvényhez, és ugyanebben az időpontban három napos sörfesztivált rendeznek, melynek nyitó eseménye a RIÖK focibajnoksága.

Mivel községünkben nincs túl sok szórakozási lehetőség így állandóak zenés-táncos rendezvények, februárban a Farsangi party, áprilisban a Bolondos-nap party, szeptemberben a Nyárbúcsúztató és decemberben a jótékonysági Mikulás party.

Az általános iskolások egyik legjobban kedvelt rendezvénye a Húsvéti kézműves ház. Itt lehetőséget biztosítunk a fiataloknak tojásfestésre, viaszos festésre, tojásból különböző asztali díszek, kedves figurák készítésére. Van ajtódísz és asztali dísz készítés, tojásfújás és só-gyurmából dísz készítés. Nagyon sokan jöttek el, a délutáni programra, ahol mindenki nagyon jól érezte magát. Hogy a fiúk se unatkozzanak, lehetőség van húsvéti verstanulásra és sporteszköz használatra is (asztali foci, ping-pong, darts). Nagy sikert szokott aratni a közös tojásfújás, ahol a gyerekek versenyezhetnek, hogy ki tudja gyorsabban üressé és tisztává „varázsolni” a tojásokat. Utána mindenki díszítheti a maga által kifújt tojást. Amikor már egy kicsit lankadt az érdeklődés egy kis meglepetés teától és pogácsától újra erőre kapnak a résztvevők, így késő délutánig készülnek a díszek, meglepetések.

Minden évben van műveltségi vetélkedő, például Március 15-én a „Piros-fehér-zöld nap”. Ide három fős csapatok jelentkezhetnek korhatári megkötés nélkül. A meghirdetésnek része az is, hogy a délelőtti központi koszorúzás alatt olyan információk fognak elhangzani, ami segítségükre lehet a versenyzőknek a vetélkedőn. Eddig sikerült is majdnem minden résztvevőt „kicsalni” a megemlékezésre. A kérdéseket az Ifjúsági Önkormányzat tagjai állítják össze. Általában van Március 15-e teszt, Általános műveltséget mérő teszt, Activity, ping-pong, Eu-totó, villámkérdések, Betűkavalkád. A eredményhirdetésig egy kis uzsonnával vendégeljük meg az általános és középiskolai diákokból álló csapatokat.

Október hónapban van a rejtvényfejtő verseny és aktív sportdélután.
Itt lehetőség van több kategóriában nevezni (kezdő, haladó), valamint van ping-pong verseny, sakkverseny, activity vetélkedő is.

Októberben már elkezdődnek az általános iskolákban a pályaválasztási készülődések. Ifjúsági Önkormányzatunk a Sulibörze nevű rendezvényével szokott ehhez hozzájárulni és a döntést elősegíteni. Minden Szegedi és környékbeli középiskolát felhívunk és kérünk tőlük szórólapokat, valamint meghívásra kerülnek még olyan helyi gyerekek is akik ezekbe az intézményekbe járnak. 2007-ben az Országos Értékelési és Vizsgaközpont egyik képzett dolgozója tartott egy előadást a továbbtanulási lehetőségről, a ma népszerű szakmákról, majd személyes beszélgetések során a most általános iskolások és szüleik érdeklődhettek a már középiskolás diákoktól. Ebben a formában találták meg az ideális tájékoztatási formát, mert így sokkal szabadabban tudnak kérdezi, mind a szülők, mind a diákok.
Minden év decemberében az utolsó Mikulás party bevételét felajánljuk a helyi Gyermekvédelmi Szolgálatnak abból a célból, hogy nekik ajándékokat vásároljanak. Az ajándékok egy kis ünnepi műsor keretében kerülnek átadásra a többi felajánlással együtt.

Ezeken felül még számtalan színes programmal igyekszünk a fiatalok életét szebbé tenni Ruzsán. Például: voltunk már a Parlamentben és Tropicariumban, Gyulán a Várfürdőben, de rendszeresen szervezünk Kiskunmajsára a fürdőbe is kirándulást. Volt már korcsolyadélután is Szegeden.
Minden megemlékezésen részt veszünk ami a faluban történik. Koszorúzunk március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án is. Részt veszünk a Halottak napi megemlékezésen a temetőben, de minden évben megajándékozzuk az idősek otthonában lakó nagymamának, nagypapákat is az Idősek napján.
Új és nagyon népszerű kezdeményezésünk a 7. és 8. osztályosoknak rendezett közös sütögetés a ballagás után.

2003-ban hónapban résztvettünk a SZOMSZÉDOLÓ nevű rendezvényen egy viccen kán-kán előadással. A koreográfia olyan nagy sikert aratott hogy voltunk vendgszerepelni Pusztamérgesen, Öttömösön, Mórahalmon, és a Ruzsai Falunapon is.

2006. változás éve volt, hiszen az első Ifjúsági Önkormányzat mandátuma lejárt és 2006. május 20-án újra ifjúsági önkormányzati választásokat tartottunk. Az ifjúsági önkormányzati polgármesteri címre 2 fő, az ifjúsági önkormányzati képviselő címre 10 fő gyűjtötte össze a megfelelő számú jelölő cédulát. Így a májusi szavazás után 1 polgármesterrel és 9 képviselővel megalakulhatott az új ifjúsági önkormányzat.

Igyekszünk a falu fiataljait bevonni a munkánkba így logónk megtervezését is rájuk bíztuk. Pályázatot hirdetettünk meg, melyre 14 pályamunka érkezett. Nagyon örültünk, hogy ennyi fiatalt ihletett meg a feladat is. A győztes pályamunka:

riok_logo.jpg

Már több rajzpályázatot is hirdettünk melyekből utána kiállítást is csináltunk. 2002-ban plakátokat kellett készíteni fogápolás fontosságáról és/vagy a dohányzás ellen. 2004-ben a testmozgás, és s környezetvédelem, 2005-ban az „Én virágos falum Ruzsa” volt a téma. 2008-ban is lesz rajzverseny a nyári hónapokban.

Mivel munkánk eredményességét nem csak a részvétellel szerettük volna mérni, elkészült az kérdőívük is, melyben arra kerestük a választ, hogy milyen rendezvényeken vennének részt a fiatalok, hogyan szeretnének értesülni ezekről a programokról, szerintük hatékony-e a Ruzsai Hírekben szereplő RIÖK rovat, milyen rendszerességgel keresik fel a Teleházat, mire lenne szükségük? Valamint lehetőséget biztosítottunk javaslatok, észrevételek megtételére és a kérdések feltételére is, amelyre a Ruzsai Hírekben válaszoltunk. A kérdőívek kiértékelése megtörtént és sok hasznos információval gazdagodtunk, amelyeket azóta is felhasználunk a munkánk során.

Ifjúsági Önkormányzatunk internetes elérhetősége: http://www.riok-ruzsa.extra.hu  Itt megtalálhatóak mindig az aktuális rendezvények, hírek az eseményekről és a már megtartott rendezvények fényképei 2002-től.

Eddigi kezdeményezéseinkkel, rendezvényeinkkel sikerült elérni, hogy a falu fiataljai közelebb kerüljenek egymáshoz. A jövőben a közösséggé formálás mellett nagy hangsúlyt kívánunk fektetni a sokrétű, pontos információnyújtásra, a fiatalok helyi, illetve a környező településeken történő foglalkoztatásának lehetőségeiről, az átképzési lehetőségekről, támogatásról, pályáztatásról, minden őket foglalkoztató kérdésről.
A helyi intézményekkel is sikerült jó együttműködést kialakítani. Mára már számítanak munkájukra, segítségükre és minden rendezvényre várjuk őket. Természetesen ők mindent megtesznek ennek érdekében, mint az a fenti összefoglalóból ki is derül.

„Munkánk során össze kívánjuk fogni, formába önteni a ruzsai fiatalok ötleteit, igényeit, és pályázatok révén megszerezni a megvalósításukhoz szükséges eszközöket. Szervezetünk arra hivatott, hogy a fiatalokat jobban bekapcsolja a falu közéletébe, lehetőséget teremtsen számukra a véleménynyilvánításra, érdekeit képviselje Ruzsa Község Képviselőtestülete előtt is.” – Ördög Anikó ifjúsági polgármester

Ruzsa, 2008. március 9.