An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
spinner
Ma 2018. augusztus 17., péntek, Jácint napja van. Holnap Ilona napja lesz.

Közlemények

Kedves Kistérségi Fiatalok!

Bizonyára nem először látogattok a Homokháti Kistérség ifjúsági portáljára!

A portál célja, hogy mindannyiunk számára elérhetővé tegye a szomszédos települések ifjúsági programjait. Emellett pedig olyan hasznos célt is szolgálhat számotokra a honlap, mint a nyertes pályázatokból megvalósuló programok népszerűsítése.

Mindannyiunk örömére, egyre több ifjúsági szervezet küldi be az ifi rendezvényekről szóló híradásait, és a települési ifjúsági élet kapcsán született cikkeit.
Hogy ez a színes program kavalkád még színesebb legyen, kérünk Titeket, küldjétek el őszi programajánlótokat, továbbá a helyi újságokba általatok írt vagy rólatok szóló cikkeiteket.
Ezekkel a Hírek, Rendezvénynaptár és a Sajtó rovatokat gazdagítjuk.

A „Lehet, hogy érdekes számodra” rovatba olyan írásokat várunk Tőletek, amelyeket Ti, fiatalok ajánlanátok a többiek figyelmébe.

A nyár végén pedig biztosak vagyunk abban, hogy a fotó archívumotok rengeteg izgalmas és emlékezetes képpel gyarapodott.
Ezeket a fotókat a portál Galéria rovatában tesszük közzé.

A megjelenítetni kívánt anyagokat elküldhetitek az ifjusag.homokhat@gmail.com címre.

 

Bejelentkezés

Hirlevél archívum

Eseménynaptár

Utolsó hónap augusztus 2018 Következő hónap
H K SZ CS P SZ V
week 31 1 2 3 4 5
week 32 6 7 8 9 10 11 12
week 33 13 14 15 16 17 18 19
week 34 20 21 22 23 24 25 26
week 35 27 28 29 30 31
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark

PISZ röviden
Pusztamérgesen a civil értékeket szem előtt tartó egyesület alakításának igénye 1992-ben merült fel először. A cél egy politikai felhangok nélküli, szabadidős-, sport- és kulturális tevékenységi körrel rendelkező szervezet létrehozása volt.
A néptánc hozta össze a tagokat – községi rendezvényeken és ünnepeken léptünk fel. A néphagyományőrzés kiegészült kultu-rális- és közösségi programokkal is.
Büszkék vagyunk arra, hogy eredményeinket önerőből és pályá-zati forrásokból értük el, anyagi támogatást 1999-ben kapott utoljára a szervezet - az önkormányzat a közösségi terünk (e-Magyarország Pont) fenntartási költségeit vállalja.
Jelenleg is község- és közösségfejlesztő programok megvalósí-tásán dolgozunk, hogy ezzel tartalmas időtöltést teremtsünk.


Nyári tábor 2007.
Nyári szünetben mindenki utazik: nagymamához, táborba, tengerpartra. Bárhová. A lényeg, hogy valami olyat csináljon, amire tanév alatt nem volt lehetőség. Gyerekek esetén az egyik (ha nem a legfontosabb) cél, hogy ne kelljen tanulni és ne az unásig ismert utcákon kelljen bicajozni nap mint nap. Pedig a jól ismert környezetben is lehet olyan elfoglaltságot találni, ami kicsit és nagyot egyaránt leköt akár egész napra is.
A Pusztamérgesi Ifjúsági Szervezet tagjai egy tábor keretében szerették volna kipróbálni, hogy mi mindent tehetnek a gyerekek önmagukért, egymásért, sőt a faluért is. A kísérleti jelleggel szervezett egy hetes programsorozat bázisa az e-Magyarország Pont volt. A nyári tábor ötlete már sok helyen működik; Pusztamérgesen még nem „igazi” tábor volt – a gyerekek otthon alszanak és 8-17 óráig vannak együtt. Mi Bordányból hoztuk az ötletet; ott a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat már a nyolcadik táborát tartotta. Évek óta figyelemmel kísértük a munkájukat és tavaly egy napra átmentünk tapasztalatcserére. Megnéztük, hogy működik a gyakorlatban. A látott-hallott dolgokat átültettük a helyi viszonyoknak megfelelően és kész is voltunk – elméletben.
Tartottunk egy kicsit a gyakorlati megvalósítástól; a Pisz még sosem csinált hasonló tábort; saját részünkre rendezett táboraink vagy a grillezős hétvégék teljesen eltérnek ettől. Beszereztük a szükséges engedélyeket és kellékeket. A gyerekekre egész napos felügyeletet biztosítottunk. Ebben volt leginkább szükség arra az óriási energiára, ami egy összetartó közösségben van: kitartóak, elkötelezettek és hisznek abban, amit csinálnak. Mi a lehetőségeinkhez mérten segítettünk: játszóházzal a Kakaspörkölt-főző Versenyen, az e-Pont berendezésével, vagy ezzel a táborral.
Fontos volt, hogy érdekes programokat állítsunk össze és hasznosan teljen a nap. A játszóterünk is kopott volt; a nagyobbak újrafestették. Eközben a kisebbek gyöngyöt fűztek, festettek, pólót batikoltak, hűtőmágnest készítettek és egy kézlenyomatos „táborzászlót” is csináltak. Magunknak is igyekeztünk bizonyítani; nem az a célja egy ifjúsági szervezetnek, hogy az unatkozó fiatalok egy helyen legyenek. Alkotni kell, létrehozni vagy javítani valamit, amire másoknak nincs ideje vagy energiája. A teljeskörű koordináció által a fiatalok érezhették, hogy felelősséggel járó feladatot vállaltak.
Munka csak délelőtt volt. Csak annyi feladatot szabad vállalni, amit a gyerekek nem unnak meg. A délutánok filmvetítéssel, lovaskocsis kirándulással,  vízbomba csatával teltek. Felmentünk a templom-toronyba, volt akadályverseny és megnéztük a Fortuna Vendéglő konyháját is, ahol ebédeltünk és uzsonnáztunk. A nap végén a „hangulatfán” almákkal jelezték a táborozók, hogy aznap hogy érezték magukat. Jó volt látni, hogy jó magasan vannak azok az almák…
Nagy munka volt, de megérte. Bordányból és Börcsről (Győr-Moson-Sopron megye) is kaptunk ötleteket. A megvalósításban elsősorban magunkra támaszkodhattunk, de segítőket is toboroztunk. Büszkék vagyunk, hogy szegedi és ópusztaszeri fiatal is segítette munkánkat.
A helyi közösségi életet felpezsdítette a tábor – az élménybeszámolók hatására is születtek új ötletek, amelyeket majd következő táborunkon már fel is szeretnénk használni.


Visszajelzés a munkánkról
Kezdetben csak a tagok és segítők támogatása; ez kommunikációs csatornáink hatékony felhasználásának köszönhetően folyamatosan bővül: - a képviselőtestületi üléseken beszámoló a munkánkról
- civil szervezetek partnerként kérnek bennünket programjaikhoz
- lakosság köréből segítők jelentkeznek
- új tagjaink a szervezetünkről alkotott vélemények alapján kérik felvételüket


Publikáció
 - Pusztamérgesi Hírlevél (2006. 17. sz.  július-augusztus)
 - www.pusztamerges.hu
 - K.I.N.D. Régiók közötti együttműködés az ifjúsági munkában
 - (Börcs, 2005. – A projekt összegzése)
 - Civil Együttműködés (Falugondnokok Duna-Tisza Közi egyesülete, 2007.)
 - www.pisz.extra.hu

 

Utoljára frissítve (2008 március 16. (vasárnap) 13:11)