An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
spinner
Ma 2018. augusztus 21., kedd, Sámuel és Hajna napja van. Holnap Menyhért és Mirjam napja lesz.

Közlemények

Kedves Kistérségi Fiatalok!

Bizonyára nem először látogattok a Homokháti Kistérség ifjúsági portáljára!

A portál célja, hogy mindannyiunk számára elérhetővé tegye a szomszédos települések ifjúsági programjait. Emellett pedig olyan hasznos célt is szolgálhat számotokra a honlap, mint a nyertes pályázatokból megvalósuló programok népszerűsítése.

Mindannyiunk örömére, egyre több ifjúsági szervezet küldi be az ifi rendezvényekről szóló híradásait, és a települési ifjúsági élet kapcsán született cikkeit.
Hogy ez a színes program kavalkád még színesebb legyen, kérünk Titeket, küldjétek el őszi programajánlótokat, továbbá a helyi újságokba általatok írt vagy rólatok szóló cikkeiteket.
Ezekkel a Hírek, Rendezvénynaptár és a Sajtó rovatokat gazdagítjuk.

A „Lehet, hogy érdekes számodra” rovatba olyan írásokat várunk Tőletek, amelyeket Ti, fiatalok ajánlanátok a többiek figyelmébe.

A nyár végén pedig biztosak vagyunk abban, hogy a fotó archívumotok rengeteg izgalmas és emlékezetes képpel gyarapodott.
Ezeket a fotókat a portál Galéria rovatában tesszük közzé.

A megjelenítetni kívánt anyagokat elküldhetitek az ifjusag.homokhat@gmail.com címre.

 

Bejelentkezés

Hirlevél archívum

Eseménynaptár

Utolsó hónap augusztus 2018 Következő hónap
H K SZ CS P SZ V
week 31 1 2 3 4 5
week 32 6 7 8 9 10 11 12
week 33 13 14 15 16 17 18 19
week 34 20 21 22 23 24 25 26
week 35 27 28 29 30 31
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark
Sajtó

Rögös az út a munkába

Csongrád megye - A 25 év alattiak a válság egyik legnagyobb vesztesei: hazánkban a fiatalok 28,4 százalékának nincs állása. Európa néhány országában az 50 százalékot is eléri ez az arány. Egyre radikálisabban tiltakoznak helyzetük ellen az ifjak. A magyar kormány több fronton is harcol a probléma ellen.

 

R. TÓTH GÁBOR - DÉLMAGYARORSZÁG NAPILAP - 2012.08.24. 09:18

 

– Lassan fél éve végeztem, és keresek munkát, ott tartok, hogy szinte bármit elvállalnék. Betanított munkásként is dolgoznék a bölcsészdiplomámmal. De semmi, pedig már hirdetem is magam – panaszolja a 24 éves Flórián.

A gazdasági válság Európa-szerte a fiatalokat érinti legérzékenyebben. A 25 év alattiak több mint felének nincs munkája Görög- vagy Spanyolországban. Hazánkban a fiatalok 28,4 százaléka állástalan – 3 év alatt közel 2 százalékkal nőtt az arányuk. Márciusban 84 ezer fiatal volt munka nélkül. A teljes népességben ekkor 11,2 százalék volt a munkanélküliek aránya. A drámai helyzetre az Európai Bizottság is gyógyírt keres: 2011 decemberében mutatta be a „Több lehetőséget a fiataloknak" elnevezésű kezdeményezést.

– Nyugat-Európában már nagyon komoly társadalmi problémákat okoz ez az újfajta sebezhetőség. Hazánkban 4-7 százalék a diplomás munkanélküliek aránya, Németországban 7-10. Egy-két éven belül utolérjük Európát ebben a mutatóban – jelziJancsák Csaba szociológus, hogy még nem vagyunk a gödör alján. A fiatalok egyre radikálisabban tiltakoznak helyzetük miatt, hazánkban a kutató szerint a szélsőjobb és szélsőbal iránti vonzalom erősödik. A kiszolgáltatottság érzését növeli, hogy többen kényszerülnek nem bejelentve, illegálisan dolgozni, és a próbaidő is bizonytalansági tényező: felveszik, hajtják őket, majd megválnak tőlük.

– A munkaerőpiac igényeihez kell igazítani az oktatást. Ne életidegen, hasznosíthatatlan tudást kapjanak a fiatalok: meg kell kérdezni a munkaerőpiacot, mire van szüksége. A piaci szereplőkkel együttműködésben kell kidolgozni és fejleszteni a tananyagokat, tantárgyi modulokat. Mobilabbá is kell tenni a fiatalokat: hajlandók legyenek Szabolcsból Sopronba költözni, ha úgy hozza az élet – hangsúlyozta Jancsák Csaba, aki a szegedi egyetem egyik programja részeként a közelmúltban vezetett átfogó vizsgálatot a dél-alföldi munkaerő-piaci szereplőkről. Kiderült például: a pályakezdő diplomások átlagosan 3,5 hónap alatt szereznek állást.

Mi mennyi?

A diplomás kezdő munkavállalók bére bruttó 240 és 260 ezer forint között van – derült ki a Hay Group 2012-es jövedelemszint-felméréséből. A több mint 450 partner, köztük Csongrád megyei cégek tapasztalatait összegző dokumentum szerint a cégek szinte mindegyike alkalmaz egyetemről vagy főiskoláról frissen kikerült fiatalokat, de 93 százalékuk a bérezésüket az általános vállalati politikához illeszti, nem alkalmaz külön tervet foglalkoztatásukra. A workania.hu felmérése szerint a legjobb fizetéseket azok a pályakezdők kapják, akik az informatikai, pénzügyi vagy marketingszektorban helyezkednek el. A 18–24 éves pályakezdők átlagbére havi bruttó 160 ezer forint. A bankügyi szektorban dolgozók akár 225 ezerre is számíthatnak kezdésként – a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban azonban be kell érni 96 ezer forinttal.

A KSH egyik tavaly tanulmánya szerint az, hogy a fiatalok az átlagosnál jóval nagyobb arányban érintettek a nem tipikus foglalkoztatási formákban, növelte munkaerő-piaci sebezhetőségüket a válság időszakában, mivel a létszámleépítést a munkáltatók jellemzően az adott szervezethez kevésbé kötődő munkavállalókkal kezdik – állapítja meg a kiadvány. A 25 éven aluliak közül sokan megszakították tanulmányaikat, használható szakirányú ismeretekkel nem rendelkeznek. Ez és a gyakorlati tapasztalatok többnyire teljes hiánya igencsak nehezíti elhelyezkedésüket. Ha sikerül is munkát találniuk, az is gyakran rosszul fizetett és/vagy nem bejelentett, minimális munkavállalói biztonságot sem garantál. Értelemszerűen nem készülhettek még vizsgálatok arról, hogy a felsőoktatás reformja – az államilag finanszírozott helyek szűkítésével – milyen hatással van az ifjúsági munkanélküliségre.

A kormány több fronton is harcol a probléma ellen. Start-kártyára jogosultak például azok a pályakezdők, akik 25. életévüket, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévüket még nem töltötték be, tanulmányaikat befejezték vagy megszakították, és első ízben létesítenek foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt – munkaadójukat kedvezmény illeti meg a szociális hozzájárulási adóból. A kabinet munkahelyvédelmi akcióterve pedig a 25 év alatti – és az 55 év feletti – munkavállalók esetében felére csökkenti a munkáltatói járulékot. Nemrég hirdette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormányhivatalok együttműködésével az „Első munkahely garancia" központi munkaerő-piaci programot, 3 milliárd forintos kerettel. A 25 év alatti álláskeresők közül a pályakezdők, kiemelten a szakképzetlenek és tartósan álláskeresők munkaadói bérköltség-támogatást kapnak, ha szeptember 1-jétől december 31-éig foglalkoztatnak regisztrált pályakezdő álláskeresőt teljes vagy részmunkaidőben. A mobilitást pedig úgy serkentené a kormány, hogy támogatná azokat, akik állandó lakóhelyüktől legalább 100 kilométerre vállalnak munkát.


Forrás: http://www.delmagyar.hu/gazdasag/rogos_az_ut_a_munkaba/2294423/

Utoljára frissítve (2013 augusztus 24. (szombat) 16:38)