An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
spinner
Ma 2018. augusztus 17., péntek, Jácint napja van. Holnap Ilona napja lesz.

Közlemények

Kedves Kistérségi Fiatalok!

Bizonyára nem először látogattok a Homokháti Kistérség ifjúsági portáljára!

A portál célja, hogy mindannyiunk számára elérhetővé tegye a szomszédos települések ifjúsági programjait. Emellett pedig olyan hasznos célt is szolgálhat számotokra a honlap, mint a nyertes pályázatokból megvalósuló programok népszerűsítése.

Mindannyiunk örömére, egyre több ifjúsági szervezet küldi be az ifi rendezvényekről szóló híradásait, és a települési ifjúsági élet kapcsán született cikkeit.
Hogy ez a színes program kavalkád még színesebb legyen, kérünk Titeket, küldjétek el őszi programajánlótokat, továbbá a helyi újságokba általatok írt vagy rólatok szóló cikkeiteket.
Ezekkel a Hírek, Rendezvénynaptár és a Sajtó rovatokat gazdagítjuk.

A „Lehet, hogy érdekes számodra” rovatba olyan írásokat várunk Tőletek, amelyeket Ti, fiatalok ajánlanátok a többiek figyelmébe.

A nyár végén pedig biztosak vagyunk abban, hogy a fotó archívumotok rengeteg izgalmas és emlékezetes képpel gyarapodott.
Ezeket a fotókat a portál Galéria rovatában tesszük közzé.

A megjelenítetni kívánt anyagokat elküldhetitek az ifjusag.homokhat@gmail.com címre.

 

Bejelentkezés

Hirlevél archívum

Eseménynaptár

Utolsó hónap augusztus 2018 Következő hónap
H K SZ CS P SZ V
week 31 1 2 3 4 5
week 32 6 7 8 9 10 11 12
week 33 13 14 15 16 17 18 19
week 34 20 21 22 23 24 25 26
week 35 27 28 29 30 31
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark
Sajtó

TÉR-KÖZ

Ifjúsági tapasztalatok kistérségek között


A júniusi projektzárásra készült el a homokháti és jánoshalmi kistérségi modellprogramokat összefoglaló kiadvány, melyet Mórahalom Városi Önkormányzat készített el az Ifjúsági részvételi modell fejlesztése a Homokháti Kistérségben II. című IFJ-KTM-11-330 kódszámú projektje keretében.

A fenti projektben a két kistérség fiataljai működtek együtt, cseréltek tapasztalatokat a fiatalokat érintő részvételi formákról, érdekképviseleti munkáról.

 

A kiadvány letölthető honlapunkról.

 

Papp Renáta

kistérségi ifjúsági referens

 

alt

Utoljára frissítve (2013 augusztus 24. (szombat) 16:38)

 
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark
Sajtó

avagy hogyan harangoztuk be az Ifi Önkormányzati választásokat Röszkén 

Az október 31-re virradó reggel is ugyanolyan volt, mint a többi. Átlagos autók, átlagos emberek az utcán, még a szomszéd néni is átlagosabbnak tűnt az átlagosnál is. A fiatalok akkor még nem is sejtették, mi vár rájuk. Október 31-én, délután 18 órakor furcsa, hideg, északi szél söpört végig csöpp kis falunkon, valami jeges, csontig ható borzongást hozva magával. A fiatalokat bűvös erő kerítette hatalmába, s szinte önkívületben vették lépteiket a Művelődési Ház felé. Sejtelmes fény áradt a házból, s némi füst is gomolygott az ajtók alatt.
A fiatalok bátrak voltak, s bár reszkettek, mégis beléptek az ajtón. A kép szinte leírhatatlan.
A mennyezetről pókhálók lógtak alá, kísértetek és mindenféle szörnyű lény lengte körül őket. Ahogy a füst oszlani kezdett, a terem közepén egy olyan rettenetes, félelmetes valamit pillantottak meg, ami felülmúlta minden rémálmukat. Egy borzalmas valami volt az, aminek legalább huszonnégy keze és huszonnégy szeme volt, a lábát meg sem tudták számolni, a fejekről pedig jobb nem is beszélni. Ezt a borzasztó, sokkezű, soklábú, sokfejű valamit úgy hívták: A Röszkei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat. Hihetetlen egy valami volt ez. Aztán ez a RIÖK azt mondta a rémült ifjaknak, hogy ha teljesítik a próbatételeket, ebből itt ma este még buli is lehet. A reszkető 12 és 22 év közötti fiatalok rejtvényt fejtettek, kincset ástak a kihalt utcákon, méghozzá összekötözve, ereklyéket gyűjtöttek, csoportosan énekelték, fejen álltak, összegubancolódtak, tojást dobáltak és még sorolhatnám milyen szörnyűséges feladatokra kényszerítette őket a gonosz Röszkei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat szörny. Az ifjak azonban derekasan helyt álltak, taktikáztak, használták az eszüket és eltántoríthatatlanok voltak.
Miután teljesítették a feladatokat, a szörny úgy döntött, elárulja titkát, megmutatja, mivel is foglalkozik. Előzetesen erről filmet is forgatott, amit levetített a fiataloknak, s elárulta azt is, hogy hogyan kell csatlakozni hozzá, vagy szavazni rá.
Mindannyian jót derültek az IF(júság)I (vid)FILMen, végül az ifjak és a szörny jól összebarátkoztak, ettek, ittak, táncoltak és megbeszéltek minden hasznos részletet, miszerint:

A Röszkei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzati választások fontosabb időpontjai: November 24. -eddig kell összegyűjteni az ajánlószelvényeket minden ifi képviselői és ifi polgármesteri babérokra törő fiatalnak.
 A választás időpontja: November 28, reggel 8 órától délután 18 óráig.
 Helyszíne: Petőfi Sándor Művelődési Ház és Községi Könyvtár
.

A választások után a szörny szeretettel vár mindenkit csocsó és gumiPÓKERegető bajnokságra, valamint lesz még ping-pong, twister, darts, meg ami addig a szörnynek még szörnyűséges gondolataiba ötlik.

mesélő: Kozma Zsófia

Utoljára frissítve (2008 november 06. (csütörtök) 20:14)

 
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark
Sajtó
Újabb színpadi produkcióval készül a Kreatív Kör

Az augusztusi falunapon az ásotthalmi fiatalok újabb színpadi produkcióval lépnek a közönség elé.  Az idén egy musical válogatás kel életre a Kreatív Kör tagjainak előadásában. A történet egy varázslatos padláson játszódik majd, ahol a múltbéli emlékek, régenvolt szerelmek kelnek életre…Fiatalok az „Elvarázsolt padláson”
Művészeti tevékenység a fiatalok összefogásáért


Az Elvarázsolt padlás című darab színreviteléhez sikeresen pályázott a Kreatív Kör és az Ásotthalmi Ifjúsági Egyesület a Fiatalok Lendületben Program Helyi kezdeményezések 1.2. sz. kiírására. A program célja, hogy a produkció elkészítéséhez újra összefogja az ásotthalmi fiatalokat, és támogassa a tavaly előadott Rívó Jancsi legendája című darabban megnyilvánult kezdeményezést. A pályázati programban a női szerepek sokféleségének bemutatását, valamint a különböző kultúrák művészi-kulturális értékeinek közvetítését vállaltuk. A cél eléréséhez a pályázati összegből támogatást kap az Elvarázsolt padlás produkció színrevitele – díszleteket, jelmezeket készthetünk. A fiatalok azt is vállalták, hogy „Vándor színházat „ indítanak el, és további két kistérségi településen – Bordányban és Mórahalmon - lépnek fel a darabbal. A pályázati program harmadik része pedig a darab által közvetített értékek, nézetek feldolgozására épül. A fellépéseket követően beszélgetéseket szervezünk a fiatal közönség számára, ahol kötetlen, játékos formában lesz szó a női szerepekről a társas- és párkapcsolatok terén. A pályázati program végén pedig egy közös záró hétvégén vehetnek részt a darabban közreműködő ásotthalmi fiatalok.


Titkok a próbateremből

A színdarab ötlete már hónapok óta érlelődik a csapatban - Dési Sándor ötletéből indulva. A kezdő hónapokban a zenék hangszerelése és az énekpróbák zajlottak, majd nekiláttunk a szövegkönyv megírásának, a táncos jelenetek megtervezésének, és a jelmezek összeválogatásának. Eközben pedig lelkes és vállalkozó szellemű szülők bevonásával készültek a díszletek, színpadi kiegészítő elemek: háttérfal, dekorvászon, kórusruhák stb. A produkcióra való felkészülés legizgalmasabb részei július utolsó heteiben és augusztus elején zajlottak. A falunaphoz közeledve véghajrába kezdtünk, és lassan minden apró részlet a helyére kerül.

 

Papp Renáta

 

elvar_padlas.jpg  
 

HU-12-033-2008-R2
Ez a projekt az Európai Közösség támogatásával valósul meg. A projekt tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Közösség vagy a MOBILITAS véleményét, mely intézmények felelőssége a projektre nem terjed ki. 

Utoljára frissítve (2008 szeptember 01. (hétfő) 19:37)

 
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark
Sajtó

Köszönet az Elvarázsolt padlás című ifjúsági zenés darab megvalósításában résztvevő fiataloknak!

Szereplők:

Énekesek
Anya – Lukács Beáta
Megara, Christine – Roxin Annamária
Jázmin – Turu Tímea
Júlia- Tóth Zsanett
Fantom – Dési Sándor

Kórus
Deák Dalma
Ferenczi Klaudia
Magyar Dóra
Németh Evelin
Kása Ágota
Kispéter Alma
Kókai Ágnes
Papp Renáta
Rózsa Mária
Szabó Kitti
       
 
 Tánc
Ferenczi Klaudia
Gora Hedvig
Kispéter Alma
Kókai Péter
Kovács Péter
Németh Evelin
Schüfler Dávid
Petró Judit
Tóth Feren
  Gyermek szereplők
Gora Emese
Magyar Anna
Tóth Bence
Szabó Mónika
 
Rendező
(zenei szerkesztő, forgatókönyv)
Dési Sándor
Papp Renáta
 
Hang- fénytechnikus - Ábrahám Krisztián, Tóth Ferenc, Oláh Zoltán,
Kovács-Tanács Norbert▪  Jelmez – Kókai Ágnes, Gajdács Béláné,
Sólya Antalné▪  Díszlet – Papp Ferenc, Papp Ferencné, Deák Zoltán

 

A darab megvalósításában köszönjük a segítséget: Petőfi Sándor Művelődési Ház vezetője, Kovács-Tanács Istvánné és dolgozói, Gondozási Központ, Tálentum Művészeti Iskola – Dombóvári Arthurné, Lakatos Rita – fodrász, 5 Copy – Szeged.


A felkészülés hetei

A színdarab bemutatására készülő fiatalok hosszú heteken keresztül dolgoztak azért, hogy a Falunapra minden részlet a helyére kerüljön. Az Ifjúsági Házban nemcsak hét közben, hanem hétvégenként is zajlottak a felkészítő próbák. Az első alkalmakkor résztvevőket toboroztunk. Ezután kezdődtek meg az énekpróbák, amikor a szóló énekesek és a kórus tagjai gyakoroltak. Az augusztusi próbákon pedig a színpadi mozgások kitalálását kezdtük el. Mindeközben pedig lelkes önkéntes segítőink a díszletek és jelmezek elkészítésén munkálkodtak.
A Falunapot megelőző heteken már hangos próbákat tartottunk a Szent István téren. Ugyan nem minden alkalommal volt lehetőségünk a teljes hang- és fénytechnikával próbálni, mégis igyekeztünk minden részletet átgondolni, és az augusztus 16-i körülményekre előkészíteni. Így az utolsó napok nagy izgalommal teltek számunkra – annál is inkább, mivel a pályázati támogatásunk nem érkezett meg a fellépés előtt, így minden szükséges kelléket, megvásárolandó méterárut, vasanyagot, kölcsönzendő hang- és fénytechnikát csak bonyolult szervezés árán tudtunk megszerezni.
Az utolsó hétre azonban minden részlet a helyére került: elkészültek a fellépő ruhák, összegyűjtöttük a díszleteket, hangtechnikát szereztünk, meghívókat készítetünk, s hogy a sok fáradalmat kipihenjük, kerti party-t is szerveztünk az Ifjúsági Házban a darab szereplőivel.

Az előttünk álló kihívásokról


A „Fiatalok az Elvarázsolt padláson” pályázatban azt is vállalták a Kreatív Kör tagjai, hogy az elkészült darabot további két helyszínen adják elő - így egy bordányi és mórahalmi fellépés kereteit egyeztetjük. Miután pedig a fellépések lezajlottak, egy dvd filmet készítünk a próbák és a fellépések alatt felvett kisfilmekből. A több hónapos munkát pedig egy záró tréninggel fejezik be az Elvarázsolt padlás szereplői.

További sikereket és kitartó lelkesedést kívánok minden szereplőnknek, segítőnknek!

Papp Renáta
coachHU-12-033-2008-R2
Ez a projekt az Európai Közösség támogatásával valósul meg. A projekt tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Közösség vagy a MOBILITAS véleményét, mely intézmények felelőssége a projektre nem terjed ki.

 

 

 

Utoljára frissítve (2008 szeptember 01. (hétfő) 19:11)

 
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark
Sajtó
Tizenhat éve: pénteken, hatkor

A szervezet működése a fellelhető dokumentumok alapján már több évtizedes múltra tekint vissza. Korábban mint KISZ alapszervezet működött, de a rendszerváltás folyamán ezek felszámolásával Pusztamérgesen is – csakúgy mint sok más településen – megszűnt ez a fiatalokat összefogó és támogató közösség. Ezzel a közösségi létnek egy olyan szegmense szűnt meg, amely éveken át meghatározója volt a helyi fiatalok szabadidős tevékenységének. És nagyon hiányzott.

A civil értékeket szem előtt tartó, új egyesület megalakításának igénye 1992-ben merült fel először. A cél egy politikai felhangok nélküli, főként szabadidős-, sport- és kulturális tevékenységi körrel rendelkező szervezet létrehozása volt. Az előkészületek után 1993 májusában 15 fővel megalakult a Pusztamérgesi Ifjúsági Szervezet.

pisz_ora.jpg Alapító tagjai főként azok a megszűnt „kiszesek” soraiból kikerülő 16-25 éves fiatalok voltak, akik sok lelkesedéssel és némi tapasztalattal egy új, lendülettel bíró, aktív közösséget szerettek volna létrehozni. Az indulás nem volt könnyű: országos szinten a civilség éppen olyan gyerekcipőben járt, mint a PISZ. Nem volt követhető minta a szervezetépítésben, nem voltak kiforrott pályázati rendszerek – és a társadalmi (el)ismertséget is önmagunknak kellett megteremteni. Egyetlen biztos pont a Művelődési Ház klubhelyisége volt, amit az önkormányzat díjmentesen a rendelkezésünkre bocsátott. Itt zajlott a „műhelymunka” - minden pénteken 6 órától. Az időpont mára már fogalommá vált a tagok körében.

Részben korábbi tapasztalatokra, részben új kezdeményezésekre támaszkodva alakult ki az az operatív program, ami meghatározta és befolyásolta a munkánkat. Jó kapcsolat alakult ki Bordány és Mórahalom ifjúsági szerveződéseivel is; a PISZ elsők között csatlakozott a Dél-Alföldi Ifjúsági Szövetséghez.

Pusztamérgesen a néptáncnak és a néphagyomány őrzésnek régi hagyományai voltak; a szüreti bálokra, bornapokra, falunapra a szomszédos településekről is sokan érkeztek. Ezen alkalmakkor a PISZ tagjai színpadi műsorokkal, néptánccal szerepeltek, és a falusi turizmus iránt fogékony turisták kedvéért is szívesen vállaltunk fellépést. Emellett az önkormányzat munkáját is segítettük közérdekű és közhasznú tevékenységek (sportnap, szemétgyűjtés, fásítás, kiadvány szerkesztés) szervezésével vagy segítésével.

pisz_1.jpg A kitartó munka meghozta gyümölcsét: a taglétszám 1995-ben már 32 fő volt, a fellépések száma meghaladta az évi 50-et. A helyi szereplések kiegészültek a szomszédos településeken való fellépésekkel, de szüreti és betlehemes műsorunkat romániai testvértelepülésünkön (Zsombolyán) is láthatta a közönség. A vendéglátóinkkal ifjúsági cserét is szerveztünk, hogy megismerhessék Pusztamérges életét.

Zajlott az élet 7 éven át, de valami közben mégis hiányzott. A találkozás öröméért tartott összejöveteleket felváltotta a bizonyítási kényszer. Elveszett a lényeg, a vállalt feladatok mennyisége pedig nem változott. 1999-től taglétszámunk csökkenni kezdett. Ez egyre nagyobb terhet rótt a tagokra, ami csak fokozta a jelenséget. A független közösségi hely megteremtésének lehetősége is egyre halványodott. Új tagok bevonására, létszámbővítésre nem maradt erő. A „mélyrepülés” 2 évig tartott és az alapvető munkán túl csak évi egy-két szervezett megmozdulásra korlátozódott. Egy baráti összejövetelen került szóba az, hogy a PISZ-nek meg kellene újulnia...

Egy új korszak

2003 őszén egy új időszámítás kezdődött. Helyszín a művelődési ház, régi (és kitartó) tagok, új arcok, régi tapasztalatok, új tervek. A lelkesedés szinte hónapok alatt helyreállította az egykor mozgalmas közösségi életet. Már nem akartunk erőn felül teljesíteni. Nem akartunk megfelelni és túlpörögni. Jól akartuk érezni magunkat. Okultunk hibáinkból és rájöttünk, hogy fontosabb dolgok is vannak, mint sokat szerepelni. Névnap, születésnap nem múlhat el méltó ünneplés nélkül.

 

pisz_2.jpg

A taglétszámunk jelenleg 29 fő. Activity-party, szórólap terjesztés, húsvéti népszokások felelevenítése, plakát ragasztás, bálak - ezt szeretjük.
Az faluvezetés már egyenrangú partnernek tekinti a PISZ-t a közösségi programjainak szervezésében és az e-Magyarország Pont megvalósításában, működtetésében is. Az épület felújítását az önkormányzat végezte, a berendezésre a PISZ gyűjtött - és segítettünk a belső munkálatokban is.

Mindenütt ott vagyunk, ahol civil összefogás hiányát érezzük. Nincs hétvége, amit ne együtt töltenénk; csináltunk tandem (nem is kettes, hanem hármas!) biciklit, strandoltunk, leégtünk, nevettünk. Kell ez is...
Ott vagyunk a községi ünnepeken, segítünk szabadidős programok lebonyolításában, csiszolgatjuk készülő weboldalunkat. www.pisz.extra.hu
A hirdetőtábla karbantartása is a miénk. Önként vállaltuk, mert még belefér...

Ott vagyunk az e-Magyarország Pontban – ha erre jársz, biztos találkozunk!

Pusztamérgesi Ifjúsági Szervezet

forrás: Pusztamérges honlapja

 

Utoljára frissítve (2008 március 19. (szerda) 20:33)

 
További cikkek...