An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
spinner
Ma 2018. augusztus 17., péntek, Jácint napja van. Holnap Ilona napja lesz.

Közlemények

Kedves Kistérségi Fiatalok!

Bizonyára nem először látogattok a Homokháti Kistérség ifjúsági portáljára!

A portál célja, hogy mindannyiunk számára elérhetővé tegye a szomszédos települések ifjúsági programjait. Emellett pedig olyan hasznos célt is szolgálhat számotokra a honlap, mint a nyertes pályázatokból megvalósuló programok népszerűsítése.

Mindannyiunk örömére, egyre több ifjúsági szervezet küldi be az ifi rendezvényekről szóló híradásait, és a települési ifjúsági élet kapcsán született cikkeit.
Hogy ez a színes program kavalkád még színesebb legyen, kérünk Titeket, küldjétek el őszi programajánlótokat, továbbá a helyi újságokba általatok írt vagy rólatok szóló cikkeiteket.
Ezekkel a Hírek, Rendezvénynaptár és a Sajtó rovatokat gazdagítjuk.

A „Lehet, hogy érdekes számodra” rovatba olyan írásokat várunk Tőletek, amelyeket Ti, fiatalok ajánlanátok a többiek figyelmébe.

A nyár végén pedig biztosak vagyunk abban, hogy a fotó archívumotok rengeteg izgalmas és emlékezetes képpel gyarapodott.
Ezeket a fotókat a portál Galéria rovatában tesszük közzé.

A megjelenítetni kívánt anyagokat elküldhetitek az ifjusag.homokhat@gmail.com címre.

 

Bejelentkezés

Hirlevél archívum

Eseménynaptár

Utolsó hónap augusztus 2018 Következő hónap
H K SZ CS P SZ V
week 31 1 2 3 4 5
week 32 6 7 8 9 10 11 12
week 33 13 14 15 16 17 18 19
week 34 20 21 22 23 24 25 26
week 35 27 28 29 30 31
IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark
Sajtó

2008-02-27
Szegedi Napilap cikke
kozgyulleset_tartota1.jpgSzombaton tartotta közgyűlését a Homokháti Kistérség Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzata, melyet Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség szervezett és a Csongrád Megyei Közgyűlés Kistérségi Civil Alapja támogatott.
A Pusztamérgesen megrendezett Ifjúság Tér Konferencia nyitóeseményeként lezajlott tanácskozás megerősítette az ifjúsági önkormányzatok együttműködési szándékát, egyhangú igen szavazattal erősítették meg a még 2001-ben elfogadott működési alapokmány hatályát.

Döntés született arról, hogy 2008. március 1-től a Zákányszéki Ifjúsági Önkormányzat veszi át a soros elnökséget, majd 2008. június 1-től a vezető szerep a Ruzsai Ifjúsági Önkormányzathoz kerül.

A konferencián több alapvetésben is megegyezek a fiatalok. A közös vélemények kialakítására, a véleménykülönbségek ütköztetésére jó terepnek bizonyultak a kerekasztal beszélgetések, ahol egy-egy témát részletesebben körüljárhattak a fiatalok.

Kiemelten fontosnak tartották, hogy minden településen működjön ifjúsági közösségi tér. Szeretnék felhívni a települési önkormányzataik és a kistérség polgármestereinek figyelmét, hogy mind a Dél-alföldi Operatív Program, mind az Európai Mezőgazdasági Alap keretei között nagy pályázati összeg áll rendelkezésre ifjúsági terek felújítására, kialakítására. Ehhez minden ifjúsági önkormányzat partnerséget ajánl, szívesen bekapcsolódik a fiatalok számára alkalmas terek megtervezésébe, és akár működtetésébe is.
 

kozgyulleset_tartota2.jpg

Több településen jelent problémát, hogy a fiatalok nem rendelkeznek kulccsal a nekik szánt közösségi terekhez, körülményes ezekbe a terekbe bejutni, a befogadó intézmények nem alkalmazkodnak a fiatalok életritmusához. Sok ifjúsági képviselő megjegyezte, hogy helyben nem tartják őket egyenrangú partnernek, nem tartják igazán fontosnak a fiatalok ügyét.

A küldöttek kiemelték a közösségi terek hálózatba szervezésének lehetőségét, amely nagyban hozzájárulhatna a közös programok szervezéséhez, a kistérség tudat növeléséhez.

A TÉR-ERŐ program, amelyen egy másik kerekasztal körül ismerkedhettek meg a fiatalok, minden ifjúsági szervezet számára, és talán minden település számára kitörési pontot jelenthet, hiszen a Homokhátság településeiről öt-öt fiatal kapcsolódhat be a Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség által koordinált programba, amelynek célja, hogy a fiatalok megálmodhassák, és bemutathassák a számukra ideális közösségi teret.

Ennek megtervezéséhez segítséget kapnak szakemberektől, s lehetőségük lesz négy tanulmányúton is részt venni, ahol Magyarország és szomszédos országaink egy-egy nagyon jól működő ilyen intézményével ismerkedhetnek majd meg részletesen.

A KÖZ-TÉR-HÁLÓ programról tanácskozó kerekasztal résztvevői kiemelték a nem-formális képzések szükségességét. Fontosnak tartják, hogy a jó példák bemutatásra kerüljenek a kistérségen belül, és hogy ezeket minél több fiatal láthassa valamely településen

A jelenlévő ifjúsági polgármesterek megállapodtak abban, hogy sűrűbben szerveznek találkozókat, amelyekbe bevonják a településeken dolgozó ifjúságsegítőket, ifjúsági referenseket is. A zákányszéki elnökség idején jó lenne, ha ennek gyakorlati lépései már megvalósulhatnának, és ez követhető minta lenne a későbbi elnökségek számára is.

A konferencia résztvevői problémaként többször megemlítették a forráshiányt. Éves szinten körülbelül egy millió forintra lenne szükség, amely a kistérségi szintű programok megrendezéséhez, közös fejlesztési programok elindításához mindenképpen szükséges. Az alapvető működéshez szükséges forrást továbbra is a Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség vállalta magára, együtt gondolkoznak továbbá közös pályázatok benyújtásában is, de a pályázati önrész előteremtéséhez, egy-egy kiemelt rendezvény megvalósításához szeretnének segítséget kapni a kistérségi büdzsétől is.

 

Utoljára frissítve (2008 március 13. (csütörtök) 04:43)